8
aug, 2019

Gyakran kapok javításra olyan játékot, aminek semmi baja, csak lemerültek az elemek benne. Előfordulhat, hogy másból, például TV-távirányítóból kivett elemmel próbálja ki valaki a játékot, és ha azzal sem működik, feltételezi, hogy hibás a játék.

Az elektronikai berendezések (ez alól a játékok sem kivételek) különféle elektronikával és elektrotechnikával készülnek, más-más áramfelvétellel, ami azt eredményezi, hogy bizonyos eszközök még elműködnek majdnem teljesen lemerült elemmel, mások ugyanazzal az elemmel már nem. Ezért érdemes mindig ÚJ elemmel kipróbálni a játékot, és az új elemen a boltban frissen vásárolt elemet értem.

Alternatív megoldásként nagy segítség az elemteszter. Valahogy így néz ki:

Óriási előnye, hogy terheléssel vizsgálja az elem töltöttségi szintjét. Előfordulhat ugyanis, hogy terhelés nélkül, üresjáratban még hozza a névleges 1.5V feszültséget az elem, viszont a legkisebb terhelés hatására leejti a feszültséget 1V alá, amitől a játék nem fog megfelelően működni.

Ahol komolyabban foglalkoznak elemekkel és akkumulátorokkal, ott valószínűleg kapható, de az alábbi google keresés is segíthet találni egyet:

GOOGLE(„site:.hu elemteszter”) <— KATT! 🙂

Remélem, segítettem megspórolni néhány fölösleges kört.